De Colombo Tragedie
Levens van drie jonge bekwame oorlogsvliegers voorgoed verwoest
Mr. Simon John Baron van Tuyll van Serooskerken
1943

De raadsman van de 2e luitenant vlieger W.J. Burck. Wie was deze op 89 jarige in Den Haag overleden telg uit een oud adelijk geslacht, de enige jurist in het Plancius-proces (1943) in Colombo (het destijdse Ceylon en het huidige Sri Lanka). Geboren in Arnhem op 16 november 1905 en overleden in Den Haag op de 3e februari 1994.

Mr. S.J. Baron van Tuyll van Serooskerken, die als 35 jarige ambtenaar van Economische Zaken in 1940 uitweek naar Londen en bij de Prinses Irene Brigade een officiersopleiding kreeg, was in Oost-Azië vanaf 1942 actief bij de strijd tegen de Japanners en in september 1945 betrokken bij het onderzoek naar de politieke toestand op Java.

Na de oorlog snel carrière makend in de Buitenlandse Dienst. Was 13 jaar Secretaris Generaal van Buitenlandse Zaken en was in het 3e kabinet Drees de verbindings functionaris tussen minister Beyen en Luns. Eindigde zijn loopbaan als lid van de Raad van State (1952-1980).

Mr. Simon John Baron van Tuyll van Serooskerken was, zoals velen hem beschreven) een moedige sterke persoonlijkheid, een man met vele kwaliteiten en uitmuntend jurist, hetgeen niet alleen tijdens het Plancius-proces zou blijken, maar vooral ook in de jaren dat hij bij de Raad van State als rechter op de Afdeling Rechtsprak optrad.

Loopbaan:

 • Advocaat en procureur te Nijmegen (1932-1935)
 • Ambtenaar ministerie van Economische Zaken tot 1945 (onderbroken door militaire diensttijd in de vijf oorlogsjaren)
 • Ambtenaar ministerie van Buitenlandse Zaken (1946-1948)
 • Sous-chef directie Economische Zaken (rang: administrateur), ministerie van Buitenlandse Zaken (1948-1949)
 • Hoofd Nederlandse Missie bij de OEES (Organisatie voor Europese Economische Samenwerking) te Parijs (1949 - 1 november 1952)
 • Secretaris-generaal ministerie van Buitenlandse Zaken (1 november 1952 – 16 april 1965)
 • Lid Raad van State (16 april 1965 – 1 december 1980) (benoemd bij K.B. van 18 februari 1965, nr. 54)

3. nevenfuncties

 • voorzitter Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
 • voorzitter Nederlands Historisch-Archeologisch Instituut te Istanboel
 • lid bestuur Carnegie-Stichting, van 1953 tot 1981
 • lid Raad van Beheer Haagsche Academie voor Internationaal Recht, van 1953 tot 1981

ridderorden

 • Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, 28 april 1956
 • Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau

 

 

'Een proces dat nooit had mogen plaatsvinden'

Uitspraak van mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken, de raadsman van de 'hoofdverdachte' de 2de lt. William J.Burck, welke hij in 1981 in een interview met de auteur van het boek 'De Colombo Tragedie' J.C. Bijkerk herhaalde en accentueerde door het 'Plancius proces' te omschrijven als een 'rechterlijke dwaling'.

Mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken was gepensioneerd oud Secretaris-Generaal Ministerie BUZA, lid van de Raad van State, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Groot Officier in de Orde van Oranje Nassau.