De Colombo Tragedie
Levens van drie jonge bekwame oorlogsvliegers voorgoed verwoest
Personalia N. van Straten

Nico van Straten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nico Leonard Willem van Straten (Zwolle, 3 september 1897 – Arnhem, 18 september 1968) was een Nederlandse militair van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en drager van de Militaire Willems-Orde.

Militaire loopbaan

  • 12 augustus 1918 - 2e luitenant
  • 30 april 1919 - 1e luitenant
  • 30 mei 1929 - Kapitein
  • 31 augustus 1939 - Majoor

Luitenant-kolonel van Straten was opperbevelhebber van alle Nederlands-Indische strijdkrachten in de zuidwestelijke Grote Oceaan. Hij was commandant van Timor van 1 maart 1942. Op 9 december 1944 werd hij bevorderd tot Generaal-majoor der Infanterie. Op 13 februari 1946 ging hij met pensioen waarna hij Commandant Militair Invalidenhuis "Bronbeek" in Arnhem werd, van 1946 tot 1955. Hij overleed hier in 1968.

Militaire Willems-Orde

Onder leiding van Van Straten werd in december 1941 een landing op Portugees Timor uitgevoerd. Onder Sparrow Force kwamen ongeveer 650 Nederlandse militairen van het KNIL onder bevel van luitenant-kolonel Nico van Straten. Zij werden ondersteund door 12 Lockheed Hudson lichte bommenwerpers van No 2 Squadron, de Royal Australian Air Force (RAAF) en een troep van de Britse Royal Artillery's 79e Anti Aircraft batterij. De geallieerde troepen waren geconcentreerd rond het strategische vliegveld van Penfui, in de buurt van Kupang. Een 400 man sterke Nederlands-Australische macht bezette Portugees-Timor op 17 december 1941. Vanaf februari 1942 vond hier de Slag om Timor plaats. Op 11 en 12 december 1942 werden de Nederlandse en Australische guerrillatroepen op Timor geëvacueerd naar Australië.

Op 28 oktober 1948 kreeg luitenant-kolonel Van Straten de Militaire Willems-Orde.

Decoraties

  • Militaire Willems-Orde, Ridder vierde klasse
  • Ereteken voor langdurige dienst als officier

 

 

'Een proces dat nooit had mogen plaatsvinden'

Uitspraak van mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken, de raadsman van de 'hoofdverdachte' de 2de lt. William J.Burck, welke hij in 1981 in een interview met de auteur van het boek 'De Colombo Tragedie' J.C. Bijkerk herhaalde en accentueerde door het 'Plancius proces' te omschrijven als een 'rechterlijke dwaling'.

Mr. S. J. baron van Tuyll van Serooskerken was gepensioneerd oud Secretaris-Generaal Ministerie BUZA, lid van de Raad van State, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Groot Officier in de Orde van Oranje Nassau.